Geurtje

Geurtje

Na een middag door de stad sjokken, heb ik nog één winkel op mijn lijstje staan. Het is een bekende parfumerie. Een geurtje behoort dit jaar tot de wensen.

Wanneer ik de winkel binnenstap, merk ik dat het binnen behaaglijk warm is. Ik hoor muziek en word voordat ik meer in me op kan nemen bedolven onder een lawine van geuren. Even duizelt het me. Gelukkig weet ik te voorkomen dat ik beneveld en wel door een stapel flesjes in cadeauverpakking strompel, en herpak ik me snel.

Ik zie veel mensen. Tieners die samen geurtjes staan te proberen. Echtparen die zich laten instrueren over een product dat een van de verkoopadviseurs hen voorhoudt. Vooral zijn er veel mannen zoals ik, op zoek naar een mooi cadeau voor hun geliefde.

Ik ben qua cadeau niet gebonden aan een specifiek merk. Niets staat mij dus in de weg om als een bezetene geurtjes op alles wat beweegt te gaan spuiten (iets wat op basis van taferelen om me heen gangbaar lijkt), om op basis daarvan een keuze te maken. Ik besluit het echter anders aan te pakken. Ik wacht op ondersteuning. Ondersteuning van één van de verkoopadviseurs.

Het is bijna kerst, dus het is druk. Ik laat me er niet gek door maken, en besluit netjes op mijn beurt te wachten. Ik heb immers alle tijd, en hou van kerstdrukte. Ik positioneer me dus in een hoek waar ik niemand in de stampvolle winkel in de weg sta, en wacht tot één van de verkoopster uitgepraat is met haar huidige klanten.

“Licht, kruidig, niet te zoet, niet te excentriek.” Terwijl ik me afvraag wie op basis van dit soort informatie serieus advies kan geven, schiet ze richting een display met geuren. “Wat vindt u hiervan”, vraagt ze terwijl ze me een geurstaafje onder de neus houdt. Hij bevalt me, maar is iets te doorsnee. Ik constateer wel met tevredenheid dat ze snapt wat ik zoek. Productkennis is helaas veel verkopers niet gegeven. Hier wel. Ik waardeer het en dus haar.

“En deze?” Ik neem de geur in me op. Aangenaam, maar licht oubollig. Alsof er een vleugje oudtante in zit. Ik waardeer het gerichte verkoopadvies dusdanig, dat ik ook graag eerlijke terugkoppeling geef. Hoeveel beter kan het immers dan nog wel niet worden?

“Ik vind deze aangenaam, maar niet helemaal passend.” Ze kijkt me aan. “Kunt u aangeven waarom niet?” Ik kijk nogmaals naar de verstuiver. “Tsja, ik denk gewoon dat deze geur een jaar of twintig te vroeg zou komen.” Ze verblikt of verbloost niet. “Oké, dan zoeken we even verder. Wel grappig dat u dat zegt. Ik draag ‘m zelf namelijk altijd.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *